Joekskapel Hoëge Noë(d)t

Foto Joekskapel HoŽge NoŽ(d)t

Joekskapel Hoëge Noë(d)t werd in 1985 opgericht. Hoewel zij helemaal los staan van Carnavalsvereniging D’n Bok, werken beide nauw samen. Want bij vrijwel alle carnavalsactiviteiten is de joekskapel present om een noot te komen blazen. Daarbij worden de revueavonden in Swolgen in z’n geheel door de joekskapel muzikaal verzorgd.

Joekskapel Hoëge Noë(d)t werd eigenlijk uit nood geboren. De toenmalige ‘hofkapel’ van Swolgen, de Bosrandkapel, hield op te bestaan. Wiel Franssen, de huidige muzikale leider van het gezelschap, heeft toen in allerijl een aantal losse muzikanten bij elkaar getrommeld en zo werd de huidige joekskapel geboren. Hij heeft toen ook de naam Hoëge Noë(d)t bedacht, welke voor twee vertalingen vatbaar is. Enerzijds is dit ‘Hoge Nood’, er was immers geen blaaskapel meer, en anderzijds is dit ‘Hoge Noot’, verwijzend naar de muzikale prestaties van het gezelschap. Met geleende en gesponsorde instrumenten werden de eerste optredens verzorgd.

Heden ten dage is de joekskapel uitgegroeid tot een kapel waarin ook enkele zeer kundige muzikanten meespelen, welke hun muzikale wortels hebben liggen bij de plaatselijke fanfare, of muziekgezelschappen elders. Ofschoon professionaliteit bij Hoëge Noë(d)t niet op de eerste plaats komt. Het gaat om de lol van het gezamenlijk muziek maken. In tegenstelling tot andere kapellen, repeteert Hoëge Noë(d)t dan ook maar eens in de drie weken.

Buiten het carnavalsseizoen verzorgt Hoëge Noë(d)t ook optredens, met als hoogtepunt de wielerronde "Daags na de Tour" in Boxmeer, waar zij al jaren een graag geziene gast is.
Ook de plaatselijke carnavalsschlagers zijn, vanaf 1985 uitgebracht door Hoëge Noë(d)t. Het zijn meestal bestaande melodieën welke door Pieter Timmermans muzikaal bijgeschaafd en van een passende tekst voorzien worden. De bekendste zijn wel ‘Ziedde Ien Zwollege Gebaore’ en ‘Ik Hald Van Zwollege (mien ganse lève)’. Schlagers die elke zichzelf respecterende Swolgense carnavalsvierder kan dromen.
Verder probeert Hoëge Noë(d)t ook altijd in te springen op actuele Limburgse en landelijke carnavalsliedjes.
2x 11 Jaar Hoëge Noë(d)t

In 2007 vierde Joekskapel Hoëge Noë(d)t hun 2 x 11 jarig bestaan. Tijdens hun receptie zijn de leden van het eerste uur officieel gehuldigd door Carnavalsvereniging d’n Bok. De leden van het eerste uur zijn; Wiel Franssen, Twan Smeets, Twan Christians, Pieter Timmermans, Jos Kerstjens, Jan Martens, Henk Kerstjens, Ed Kleeven, Chrit Thijssen.